Diabetische voet

VOETVERZORGING BIJ DIABETES (SUIKERZIEKTE)

Diabetes Mellitus (diabetes) is een ziektebeeld waarbij het evenwicht in de bloedsuikerspiegel verstoord is. Hierdoor hebben diabetici vaak een verminderde doorbloeding en een verminderde gevoeligheid van hun voeten. Als diabetespatiënt bent u extra kwetsbaar als u kloven, eelt, likdoorns, blaren, ingroeiende nagels of wondjes heeft. Daarom besteed ik extra aandacht aan uw voeten. Ook wanneer er (nog) geen voetklachten zijn, is het raadzaam enkele malen per jaar voor een controlebehandeling naar een pedicure te gaan. Check bij uw zorgverzekeraar of u de kosten van een pedicure behandeling vergoed krijgt. Heeft u een risicovoet ga dan eerst naar de huisarts voor een verwijzing voor de pedicure.

De voeten van mensen met diabetes zijn vaak extra kwetsbaar omdat:

– de bloedtoevoer in benen en voeten kan verminderen

– de huid verandert en kwetsbaarder wordt

–  het gevoel in de voeten kan verminderen of gedeeltelijk uitvallen

–  de vorm van de voeten kan veranderen

–  nagels kunnen verdikken en vervormen

Als pedicure plus heb ik het certificaat ‘Voetverzorging bij Diabetici’ behaald. Daarnaast heb ik de workshop voetonderzoek en noviteiten gevolgd: daar heb ik geleerd hoe ik volgens de richtlijnen een  voetonderzoek bij diabetische patiënten moet uitvoeren.  Zodoende ben ik gespecialiseerd in het behandelen van voeten van diabetici, kan ik gerichte adviezen geven wanneer de standsverandering van de voet zichtbaar is en werk ik uiterst voorzichtig om wondjes te voorkomen. Zo nodig adviseer ik uw huisarts, een specialist en/of een podotherapeut te bezoeken.

WAT KUNT U ZELF DOEN?

– controleer dagelijks (de onderkant van) uw voeten op mogelijke wondjes of huidbeschadigingen, vergeet hierbij niet de ruimte tussen de tenen. Het gebruik van een spiegel maakt het gemakkelijker.

– doe regelmatig voetgymnastiek

– beweeg regelmatig, binnen of buiten. Dit bevordert de bloeddoorstroming van uw voeten

– was uw voeten dagelijks met lauw water zonder zeep en droog ze af, vooral goed tussen de tenen

– smeer uw voeten dagelijks dun in met een hydrofiele olie of crème speciaal bedoeld voor de huid van diabetici

BEHANDELING DIABETISCHE VOET:

–  Net zoals bij de basis pedicurebehandeling knip ik de nagels, verwijder eventueel eelt en likdoorns en behandel ik ingroeiende nagels. Daarbij let ik speciaal op de gevoeligheid, de beweeglijkheid, de temperatuur en de vorm van de voeten.

– U krijgt van mij tips om bij te dragen aan een goede conditie van uw voeten.

– de behandeling wordt afgesloten met het inmasseren van een voetcrème speciaal geschikt voor de diabetische voet.