Vijf Elementen massage

Traditionele vijf elementen voet en onderbeen massage

Deze massage heeft zijn oorsprong vanuit de traditionele oosterse geneeskunde.
De Chinese geneeskunde is er op gericht om de mens gezond te houden.
Alles in en om de mens heeft invloed op zijn of haar welzijn en het streven naar balans.

Tijdens deze voet en onderbeenmassage wordt de levensenergie in beweging gezet en het zelf herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd.
Er wordt gebruik gemaakt van massageolie en de massage duurt ongeveer 45 minuten.

 

 

Achtergrond informatie

Volgens de Tao bestaat het gehele universum uit energie, in Japan spreekt men van Ki en in China noemt men dit Chi.
Ze verwijzen naar energie in de ruimste zin, ze is overal, in alles zonder eind of begin.
Een goede gezondheid vraagt om een vrije en harmonieuze Ki-stroom door alle delen van het lichaam via een netwerk van subtiele kanalen (meridianen).

 

 

 

De Chinezen kennen twee stroomrichtingen van energie door de meridianen:
– Grote energieloop: stroomt volgens een vast patroon waarbij de energie wordt doorgegeven van de ene meridiaan aan de volgende. Er is een cyclus van 24 uur, de zogenaamde orgaanklok.
– Shu-antieke systeem: stoomt van vinger en/of teennagel naar het centrale deel van het lichaam. De energie start als een stroompje om uiteindelijk een rivier te worden.
De punten die langs deze stroomrichting lopen worden Shu-antieke punten genoemd.\

 

De filosofie van de vijf elementen
Deze filosofie stelt dat Ki (dit staat voor de allesomvattende energie) kan worden onderverdeeld in vijf elementen te weten:

Vuur, Aarde, Metaal, Water, Hout.
De Vijf elementen laten ons de samenhang zien tussen de wisselende seizoenen en de invloed daarvan op onze fysieke en mentale gesteldheid.
Omdat wij als mens met onze voeten het meest met de aarde verbonden zijn, is de conditie van onze voet(huid) van grote invloed op ons algemene welzijn.
Elk element heeft zijn eigen kenmerkende eigenschappen en kwaliteiten. Zo worden emoties, orgaanfuncties, smaak, kleur, zintuigen en lichaamsweefsel verbonden aan één van de vijf elementen.

Element Vuur
Het element vuur staat voor de vreugde van de zomer en is verbonden met het hart, de dunne darm en de hartbeschermer. Het werkt positief op de kwaliteit van de bloedvaten en geeft warmte en vreugde.

Element Aarde
Het element Aarde is het alles verbindende element en staat voor de nazomer, is de grond onder onze voeten en is verbonden met de maag, milt en de alvleesklier. Daarnaast werkt dit element aan de omzetting van onze voeding in energie. Het werkt positief op het bindweefsel en de spieren.

Element Metaal
Het element metaal staat voor de herfst en is verbonden met de longen en de dikke darm. Het werkt ondersteunend op de uitscheidingsorganen en is belangrijk bij de diverse huidfuncties.

Element Water
Het element water staat voor de winter en voor de innerlijke kracht van de mens en is verbonden met de nieren en de blaas. Het werkt positief op de botten. Daarnaast staat dit element voor rust en herstel.

Element Hout
Het element hout staat voor de kracht van het voorjaar en is verbonden met de lever en de galblaas. Het werkt ontgiftend op het lichaam en heeft direct invloed op de huidfuncties. Het houtelement werkt op de pezen, gewrichten en de kwaliteit van de nagels.