Schimmelnagel

SCHIMMELNAGELS EN VOETSCHIMMEL
Naar schatting heeft meer dan een kwart van de nederlanders een schimmelinfectie aan de teennagels en/of voeten. Met name ouderen, mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) of een lage weerstand lopen een verhoogde kans op het krijgen van schimmelnagels (ook wel ‘mycosenagels’ of in de volksmond ‘kalknagels’ genoemd). Schimmels gedijen het beste in een vochtig klimaat en zijn erg besmettelijk. Verkeerd groeiende of beschadigde teennagels van warme, vochtige voeten zijn extra gevoelig voor schimmelinfecties.

ZO KUNT U EEN SCHIMMELNAGEL HERKENNEN:
– de nagel verdikt of verhardt
– de nagel wordt bobbelig
– de nagel verkleurt (van roze naar wit of geel naar donkergeel/oker)
– de nagel kan loslaten (geleidelijk aan of meteen)
– het gebied rondom de nagel kan pijn doen of jeuken

ZO KUNT U VOETSCHIMMEL HERKENNEN:
– jeukende blaasjes onder de voetzool
– rode en schilferende huid die vooral aan de rand van de voet zichtbaar is
– schilferende huid en kloofjes tussen de tenen (ook wel zwemmerseczeem genoemd)

WAT KUNT U ZELF DOEN?
Het oplopen van een schimmelinfectie is in veel gevallen te voorkomen, door het nemen van een aantal simpele maatregelen:
– wat u voeten dagelijks, liefst zonder zeep
– droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen en laat ze dan 10 minuten drogen voordat u sokken en schoenen aantrekt
– draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als wol of katoen en verschoon ze elke dag
– kies liefst voor schoenen van echt leer en wissel regelmatig van schoenen
– draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s

BEHANDELING VAN EEN SCHIMMELINFECTIE:
Genezing van een schimmelinfectie kan met antischimmel-medicatie die door uw huisarts kan worden voorgeschreven. Deze medicatie is echter erg belastend voor de nieren en de lever en bij mensen met bepaalde
aandoeningen of een verminderde weerstand zal de huisarts deze medicatie liever niet voorschrijven. In dat geval is een uitwendige behandeling door een pedicure de beste oplossing.

De pedicure freest verdikte nagels grondig af en adviseert u over voetverzorging en het gebruik van schimmelremmende middelen. Het resultaat van deze behandeling is afhankelijk van het consequent volhouden van het gebruik hiervan en U moet rekening houden met meerdere bezoeken aan de pedicure.